10 syytä käydä näöntarkastuksessa

Ikänäkö eli lähinäön heikkeneminen alkaa yleensä nelikymppisenä. Usein ihmiset tottuvat tulemaan toimeen näköaistin normaalien ikääntymismuutosten kanssa, sillä muutokset tapahtuvat hitaasti vuosien varrella. Jos nenällä keikkuvat hyvät, omaan näkötilanteeseen räätälöidyt silmälasit, ei ikänäön tuomaa näön heikkenemistä välttämättä edes huomaa.

Näön heikkeneminen ei kuitenkaan aina ole normaalia ikääntymistä, sillä näkö voi heiketä monesta muustakin syystä – ja jo varhaisemmin. Siksi on syytä käydä säännöllisesti näöntarkastuksessa. Myös oireettomat silmät kannattaa käydä ajoittain tarkastuttamassa.

Laita siis näöntarkastuksesta itsellesi kalenterimuistutus tai kysy, voisiko optikkosi lähettää kutsun esimerkiksi vuoden tai parin välein.

1. Hyvät silmälasit auttavat ikänäköön

Ikänäkö eli lähinäön heikkeneminen alkaa yleensä nelikymppisenä. Näkö heikkenee vähitellen, ja siristelyyn, kirjan viemiseen kauemmas ja pieneen sumeuteen voi matkan varrella tottua – vaikkei tarvitsisi! Kaukolasit eivät ikänäön myötä enää riitä, vaan tarvitaan joko moniteholasit tai erilliset lukulasit. Hyvät, juuri omaa näköä tukevat silmälasit tuovat näön takaisin.
Lue lisää ikänäöstä Terveyskirjastosta

2. Apu silmien kuivumiseen

Ikääntyminen voi lisätä kuivasilmäisyyttä, sillä iän saatossa kyynelnesteen tuotanto heikkenee. Silmiä kuivattaa myös tietokoneen ja puhelimen näytön tarkastelu läheltä, sillä aivot luulevat meidän tekevän tarkkaa työtä ja ohjaavat silmiä olemaan räpyttelemättä, jolloin silmien normaali kostutusmekanismi ei toimi kunnolla. Kuivasilmäisyyden oireita pahentavat lisäksi muun muassa ilmastointi, kuiva sisäilma ja tuuli. Ilman reseptiä apteekista saatavat kostutustipat ovat hyvä apu.
Lue kuivasilmäisyydestä Terveyskirjastosta

3. Helpota arkeasi apuvälineillä

Heikentyvän näön vuoksi ei tarvitse luopua harrastuksista. Silmälasit, erikoissilmäneulat, suurennuslasit, kohotarrat, puhuvat talousvaa’at ja suurilla kirjaimilla varustetut kellot helpottavat ikänäköisenkin arkea. Ja jo pelkästään hyvä, häikäisemätön valaistus auttaa.
Tutustu näkemisen apuvälineisiin esimerkiksi Aviris-apuvälinemyymälän sivuilla

4. Heikko näkö on työturvallisuusriski

Näön heikkeneminen voi aiheuttaa vaaratilanteita työtehtävissä. Ja sama pätee arjessa: heikolla näöllä esimerkiksi turvallinen liikkuminen ja ajaminen ovat riskialttiita puuhia. Kunnon silmälaseilla työskentely ja arki kuitenkin yleensä sujuvat entiseen tapaan.

5. Huolehdi tarkastuksesta varsinkin, jos suvussa on silmäsairautta

Osa silmäsairauksista, kuten silmänpohjan rappeuma sekä glaukooma eli silmänpainetauti, ovat jossain määrin perinnöllisiä. Riski sairastumiseen kasvaa ikääntymisen myötä. Nämä sairaudet eivät välttämättä alussa edes ilmoittele itsestään, joten silmät on syytä tarkistuttaa säännöllisin väliajoin. Näin näköä heikentävää sairautta voidaan hoitaa.

6. Monia silmäsairauksia voidaan hoitaa

Silmäsairaudet voivat edetä kaikessa hiljaisuudessa ja heikentää näköä vaivihkaa. Kun silmäsairaus havaitaan varhaisessa vaiheessa eli heikkenemiselle löydetään syy ja sitä hoidetaan oikein, voidaan prosessia hidastaa tai näkö jopa parantaa. Esimerkiksi näköhermoa vaurioittavaa glaukoomaa voidaan hoitaa silmänpainetta alentamalla.
Tutustu glaukooman Käypä hoito -suositukseen

7. Leikkaus voi parantaa näön

Kun ihminen vanhenee, myös silmän linssi ikääntyy. Tämä voi aiheuttaa harmaakaihia. Se heikentää näköä yleensä vähitellen: hiljalleen maailma sumentuu ja väritkin heikkenevät. Hyvä uutinen on, että kaihia voidaan hoitaa leikkaamalla, mutta sitä ennen se täytyy todeta optikon tai silmälääkärin tekemässä näöntarkastuksessa. Lähetteen kaihileikkaukseen tekee silmälääkäri.
Lue kaihista Terveyskirjastosta

8. Silmät ovat kehon peili

Silmälääkäri voi tarkastuksessa havaita myös esimerkiksi kohonneen verenpaineen tai diabetekseen liittyviä muutoksia. Näöntarkastus kertoo siis paljon muustakin kuin vain silmistä.
Lue Hyvä terveys -artikkelista, mitä kaikkea silmistä voi havaita

9. Kehystä oma tyyli

Kivat silmälasit piristävät ulkonäköä. Silmälaseilla on suuri merkitys näkökykyyn ja siihen, millaisen ulkoisen vaikutelman annamme itsestämme. Optikkosi auttaa valitsemaan kehykset, jotka sopivat omiin kasvonmuotoihin ja korostavat parhaita puoliasi.

10. Vertaisuudesta voimaa

Jos silmälääkäri havaitsee silmien sairauden, ei kannata jäädä yksin. Uudenlaiseen elämäntilanteeseen sopeutumista helpottaa rupattelu vertaisten eli samanlaisia kokemuksia jakavien kanssa. Eri puolilla Suomea toimivat näkövammaisyhdistykset järjestävät toimintaa ja tukea, ja muiden näkövammaisten kanssa voi keskustella myös sähköisillä kanavilla ja Facebook-ryhmissä.
Tutustu Näkövammaisten liiton vertaistukeen

Kirjoittanut

Sanna Piuva

Näkövammaisten liitto ry Kirjoittaja on sosionomi (yamk) Näkövammaisten liiton vanhustyön asiantuntija, joka on toiminut 20 vuotta sosiaalialalla erilaisissa työtehtävissä. Piuva haluaa tehdä töitä ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja peräänkuuluttaa vertaistuen ja kokemustoiminnan nimeen. Hän hoivaa omaa hyvinvointiaan erämökillä luonnon hiljaisuudessa.
Takaisin (Terveys)