Asuminen -ikoni

Asuminen

Asumisen toiveita kannattaa miettiä ja suunnitella ajoissa jo ennen eläkkeelle siirtymistä. Onko asuntosi turvallinen ja toimiva? Millainen asuinympäristö on sinulle tärkeä? Millaisia sosiaalisia suhteita asumiseesi liittyy?

Tältä sivulta löydät tietoa asumisen suunnittelun tueksi. Liikkeelle pääset esimerkiksi tekemällä asumisen pikatestin, jonka avulla voit selvittää miten nykyinen asumisratkaisusi vastaa mahdollisia tulevia tarpeitasi ikääntyneenä.

Mies ja nainen juttelevat ulkona, nainen istuu rollaattorin päällä, kerrostalon pihalla

Asunnon esteettömyyden arviointi voidaan aloittaa kysymyksellä ”kuinka saavun kotiini?” Kuinka kaukana sijaitsevat lähimmät julkisen liikenteen pysäkit, entä autopaikat ja kuinka lähelle kotiovea pääsen taksilla? Onko kotiovelle johtava maasto helppokulkuinen vai voiko esimerkiksi jyrkkä mäki tulla jossain vaiheessa liikkumisen esteeksi?

Asuminen -ikoni

Asumisen ennakointi ja varautuminen

Esitteitä videoita, oppaita ja raportteja

Testeja, tarkistuslistoja ja työkaluja

Yleistä tietoa ikääntyneiden asumisesta ja asumisen ennakoinnista:

Korjausneuvonta tukee kotona asumista

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta on asuntojen korjaus- ja muutostarpeiden arviointia ja korjausten edistämisen sekä avustusten hakemisessa auttamista yli 65-vuotiaille. Korjausneuvojan palvelut asiakkaille ovat maksuttomia.

Yleisimpiä ikääntyneiden asuntoihin tarvittavia korjauksia ovat pesutilojen muutokset sekä erilaiset esteettömyyttä parantavat muutostyöt. Rakenteiden ja järjestelmien huonokuntoisuus aiheuttavat myös yleistä peruskorjaustarvetta.

Korjausneuvonnan valtakunnallinen numero 09 350 860 13 palvelee arkisin klo 9–15.

Nainen tienristeyksessä peltojen keskellä

Yhteistyö auttaa asumisen ennakoinnissa

Milloin on oikea aika varautua omassa asumisessa ikääntymiseen? Järjestöt ovat tänä vuonna tehneet tehostetusti yhteistyötä ikääntyneiden asumisen ennakoinnin ja varautumisen parissa ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelman rahoittamassa yhteishankkeessa.

Valtakunnalliset järjestöt pystyvät tavoittamaan ikääntyneitä monien kanavien kautta, ja ikääntyneiden asumisen ennakoinnin ja varautumisen vahvistamisessa järjestöillä onkin merkittävä rooli.

Kuuden järjestön yhteinen, Työtehoseuran koordinoima ja ympäristöministeriön rahoittama yhteishankkeessa vuonna 2022 oli mukana ovat Ikäinstituutti, Vanhustyön keskusliitto, Miina Sillanpään säätiö, Muistiliitto, Suomen Asumisen Apu ja Suomen muistiasiantuntijat. Toteutukseen on osallistunut myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Tavoitteena on yhdessä edistää ikääntyneiden ihmisten omaa asumisen ennakointia ja varautumista sekä kehittää yhteistyötä ja toimintatapoja.

Koti käsien välissä.

Turvallisuus ja varautuminen

Varautuminen on tärkeä kansalaistaito, joka tukee selviytymistä erilaisissa poikkeus- ja häiriötilanteissa. Kotona on hyvä varautua yllättäviin häiriötilanteisiin kuten sähkökatkoihin. Omatoiminen varautuminen tukee palveluissa laadittuja varautumissuunnitelmia ja on tärkeä osa yhteiskunnallista varautumista.

Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Siksi jokaisen kannattaa varautua häiriötilanteisiin.

72 tuntia – pärjäisitkö omin avuin?

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille.

Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.

 

Lue lisää 72 tuntia sivustolta