Asuminen -ikoni

Yleistä tietoa asumisen ennakoinnista

Ihmiset tekevät luonnostaan muutoksia asumiseensa sosiaalisten suhteiden ja työelämän käänteissä. Keski-iässä asuminen saattaa olla jo varsin vakiintunutta. Itse rakennetussa tai rempatussa talossa on asuttu pitkään – tuntuma voi olla ”Mihinkä sitä kotoaan muuttaisi?”. Ikääntyessä turvalliset puitteet voivat hidastaa muutoksiin ryhtymistä. Tosiasia on, että vaikka itse viihtyisi tutussa sohvannurkassa, olosuhteet ovat jatkuvassa muutoksessa. Voi käydä niin, että yhtäkkiä koti ympäristöineen ei olekaan enää omiin tarpeisiin sopiva.

Vaiheet voi kuvata seuraavasti: Herääminen – Harkinta – Päätös – Sitoutuminen – Toteutus. Kun asumisen tarkasteluun on herännyt, voi alkaa harkita asian työstämistä. Päätöksessä on kyse sitoutumisesta asumisratkaisun suunnan löytämiseen. Nykyisen asumisen toimivuutta voi testata Asumisen pikatestillä. Jos se ”näyttää punaista”, on hyvä jatkaa ja tehdä Asumissuunnitelma.

Violetteihin laatikoihin on koottu linkkejä aineistoihin, jotka saattavat kiinnostaa erityisesti ammattilaisia.

Vastaako nykyinen kotini asumiseni tarpeita?

Oman ikäasumisen suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa kysymällä itseltään: vastaako nykyinen kotini ympäristöineen asumisen tarpeitani 5–15 vuoden kuluttua?

Puhumme siis tulevasta ajasta, jolloin asutaan edelleen omassa kodissa, mutta arjen jatkumiseen toimivana on tavalla tai toisella varauduttu.

Aina ei tarvitse muuttaa

Ennakoiminen voi tarkoittaa myös korjaustoimenpidettä, joka helpottaa arjen sujumista toimintakyvyn heikentyessä, kuten kylpyammeen vaihtaminen suihkuun.

Asumisen ennakointiin vaikuttaa 3 eri tekijää:

  1. tarve tehdä muutoksia,
  2. toimintakyky sekä
  3. halukkuus toimia.

Toimintakyvyn muutokset ja niistä seuraavat asumisen tarpeet ovat yksilöllisiä. Toimintakyvyn laskiessa myös halukkuus ennakointiin oletettavasti vähenee.

Toimi kun olet hyvissä voimissa

Paras aika toimia on silloin, kun on vielä hyvissä voimin. On helpompaa, että on olemassa omien toiveiden mukaisia suunnitelmia, joita voi muuttaa sen sijaan, että ajautuu pulmiin ilman varautumista.

Vanhempi nainen ulkona aurinkolasit silmillä

Esimerkki

Leskirouva R asui kerrostalossa pienen taajaman liepeillä Kotkassa. Hän oli ahkera käymään lenkillä ja ostoksilla ystäviensä kanssa ja olisi pärjännyt hissittömässä ja muutenkin esteellisessä rakennuksessa suhteellisen hyvin, ellei hänellä olisi todettu Alzheimerin tautia, joka alkoi vaikeuttaa itsenäistä palvelujen käyttämistä.

Diagnoosin myötä rouva R muutti vuokra-asuntoon Espooseen lastensa huolenpidon ulottuville. Asumista omassa kodissa oli tässä tapauksessa mahdollista pidentää omaisten tuella.

Asumissuunnitelma auttaa alkuun

Asumissuunnitelmassa käydään läpi keskeiset asuntoratkaisuun vaikuttavat asiat helposti ja ymmärrettävästi.

Asumissuunnitelman tehtävät ohjaavat sinut valinnan paikalle, jossa vaihtoehtoja on tasan kolme:

  1. Nykyinen asunto vaikuttaa perustellusti toimivan myös tulevaisuudessa.
  2. Asunnossa on tehtävä jotain remonttia tai
  3. Asunnosta muutto on todennäköinen jollain aikataululla.

Kun suunta on selvillä, voi keskittyä nykyisen ratkaisun ylläpitoon tai uuden ratkaisun toteuttamistoimiin!

Miksi asumista kannattaa ikääntyessä ennakoida?