Ennakkoon suunnittelusta on hyötyä – hautajaistenkin kohdalla

Hautausjärjestelyihin liittyy monia isompia ja pienempiä päätöksiä. Hautaustoiveiden miettiminen etukäteen voi olla läheisille helpotus – tai tarpeen tilanteessa, jossa läheisiä ei ole.

Hautaustoimiston toimistonhoitaja ja tiiminvetäjä Iina Lehtinen on kohdannut surevia, hoitanut hautajaisjärjestelyjä ja auttanut ihmisiä pohtimaan hautaustoiveitaan jo 36 vuotta. Tilanteet, joissa edesmenneen toiveet eivät ole läheisten tiedossa voivat olla hankalia. Hautajaisiin liittyy monia päätöksiä, jotka on silloin tehtävä omaisten toiveiden mukaan.

Hautaustoiveet ovat arkipäivää – ja syystä

Lehtinen on pitkän uransa aikana huomannut, kuinka perheet monimuotoistuvat. ”On siun lapsia, miun lapsia ja meidän lapsia. Monta kertaa perheenjäsenten välit ovat olleet ihan hyvät, mutta hautausjärjestelyistä voi syntyä isokin riita.” Lehtinen kertoo. Toisaalta on myös paljon yksin eläviä ihmisiä, jotka ovat huolissaan siitä, kuka hautauksen hoitaa ja miten käytännön asiat järjestyvät ilman rintaperillisiä.

Hautaustoiveiden miettiminen ja kirjaaminen etukäteen tai tarkkojen ennakkosopimusten tekeminen onkin yleistä. Lehtisen mukaan hautaustoimistossa palvellaan päivittäin omia hautaustoiveitaan miettiviä asiakkaita. Tarve miettiä omia toiveita nousee usein elämän kriisikohdista. Jos toiveita on, ne kannattaa kirjata ylös tai kertoa läheisille. ”Ennakkoon suunnittelusta on aina hyötyä, eikä ainakaan mitään haittaa.”, Lehtinen toteaa.

Mitkä asiat suunnittelisin?

  • Miten haluan tulla haudatuksi?
  • Millaisen siunaus- tai jäähyväistilaisuuden tahdon?
  • Haluanko, että minulle järjestetään muistotilaisuus?
  • Mistä hautapaikka?
  • Ovatko pienemmät yksityiskohdat minulle tärkeitä, esimerkiksi arkku, uurna tai kukat?

Tietoa ja tukea on tarjolla

Hautaustoiveiden miettimisessä voi käyttää apuna esimerkiksi Suomen hautaustoimistojen liiton materiaaleja. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina, myös kirkkoon kuulumattomille, hautapaikoista voit lukea lisää täältä.

Myös monilla hautaustoimistoilla on nettisivuillaan tietoa hautaustoiveiden pohjaksi ja Lehtinen kannustaa olemaan suoraan yhteydessä hautaustoimistoihin askarruttavien kysymysten kanssa. ”Voi käydä vain kyselemässä, nämä palvelut ovat meidän työtä ja niistä emme veloita mitään.”, Lehtinen rohkaisee.

Erilaisia suunnitelmia

Hautajaisjärjestelyistä on mahdollista tehdä myös ennakkosopimus, jossa sovitaan kaikki hautajaisjärjestelyt ja saatetaan jopa tallettaa hautausta varten varoja niin, että hautaustoimisto saa valtakirjalla maksun kuluista. Lehtisen mukaan ennakkosopimus kiinnostaa etenkin yksin asuvia ihmisiä, jotka eivät halua jättää hautajaisten järjestelyä kenenkään muun vaivaksi.

Hautaustoiveiden suunnittelu voi olla aivan vapaamuotoista omien ajatusten ja toiveiden jakamista läheisten kanssa. Toiveet voi myös kirjata tarkemmin ylös, tähän on tehty avuksi esimerkiksi Suomen hautaustoimistojen liiton Hautausjärjestelyni -vihkonen, joita saa liittoon kuuluvista hautaustoimistoista. Silloinkin kun toiveet kirjaa ylös on tärkeää kertoa asiasta läheisille, jotta he osaavat kaivaa toiveet esille tarvittaessa.