Opas -ikoni

Kirjavinkit

Haluatko tarkempaa tietoa asiakirjoista, terveellisistä elämäntavoista tai eläkkeelle jäämisestä? Kiinnostaako sinua omakohtaiset kokemukset vanhuudesta? Tässä muutamia kirjavinkkejä. Hyviä lukuhetkiä!


Valmistaudu vapauteen. Aloittelevan eläkeläisen työkirja. Pirkko Kasanen. Otava 2021. 

Rohkaiseva opas tuoreelle eläkeläiselle. Kirja auttaa näkemään monia mahdollisuuksia eläkeajassa, tukee merkityksen ja identiteetin rakentamisessa, sekä nostaa esiin eläkkeelle jäämiseen liittyviä käytännön kysymyksiä. Kirjassa on täytettävä työkirjaosuus, jonka avulla lukija voi hahmotella omia suunnitelmiaan ja saada oivalluksia. Työkirjan sivuilta löytyy myös Vanheneminen.fi -sivustolta tuttuja tehtäviä.

Eläkettä & eliksiiriä. Ritva Kattelus, Tom Jokinen ja Carita Peltonen. Avisado 2019.

Uudelle eläkeläiselle tehty kirja kannustaa ottamaan kolmannen iän haltuun ja nauttimaan siitä. Kirjoittajilla on kokemusta eläkeläiselämästä Suomessa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Kirja kuvaa kuinka eläkeläiselämää voi viettää hyvin eri tavoin. Kirja antaa yleiskatsauksen niin taloudellisiin asioihin kuin terveelliseen elämään, mutta on vahvimmillaan antaessaan kirjoittajien omien kokemusten puhua.

Voimaa vuosiin – vaali vireyttäsi ja jaksamistasi. Satu Jyväkorpi, Annele Urtamo. Kirjapaja 2019.

Satu Jyväkorven ja Anneli Urtamon tavoitteena on jakaa tutkittua tietoa ikääntymisestä ja luoda kaikille keski-ikäisille ja sitä vanhemmille opas terveyden ja hyvinvoinnin vaalimiseen. Terveyden ja toimintakyvyn säilyminen vanhuuteen saakka on yleinen toive, ja siihen voi vaikuttaa omilla arjen valinnoilla. Kirjasta löytyy tutkittua tietoa ruokavaliosta ja liikunnasta, mutta myös hyvin konkreettisia liikuntaohjeita, reseptejä, ravintotietoja ja testejä.

Vanhenemisen taito. Marja Saarenheimo. Vastapaino 2017.

Marja Saarenheimo katsoo vanhenemista psykologin, psykoterapeutin ja vanhustyön asiantuntijan silmin. Saarenheimon mukaan vanheneminen ole syy luopua elämänhalusta, uteliaisuudesta, omista kyvyistä tai itsen haastamisesta. Kirja antaa tutkittuun tietoon perustuen tukea vanhuuden pohtimiseen muunakin kuin luopumisena ja rajoituksina.

Ikääntymisen ennakointi. Anna Mäki-Petäjä-Leinonen. Alma Talent 2013.

Vanhuusoikeuden asiantuntija Anna Mäki-Petäjä-Leinosen Ikääntymisen ennakointi -kirja on tuhti tietopaketti ja käsikirja oikeudellisesta ennakoinnista. Kirjassa on tietoa muun muassa valtakirjoista, edunvalvontavaltuutuksesta ja hoitotahdosta. Tiiviimmin näitä aiheita käsitellään esimerkiksi SUMUn oppaassa.

Maisema rannasta, etualalla ruokokasveja

Ikääntyvän muistikirja. Markku T. Hyyppä. Duodecim 2018.

Pitkän uran aivo- ja terveystutkijana tehnyt neurologian dosentti Markku T. Hyypän Ikääntyvän muistikirja auttaa ymmärtämään miten muisti toimii ja antaa välineitä pohtia erilaisten muistin harjoittamista koskevien erilaisten konstien luotettavuutta. Kirja nojaa vahvasti tutkittuun tietoon. Hyyppä päätyy suosittelemaan sosiaalista osallistumista, kulttuuririentojen harrastamista, sanaristikoiden ratkomista, lukemista ja kaikkinaista yhdessä toimimista – kirjassa kerrotaan miksi.

 

Vanhuus: helpottava, huolestuttava, kiinnostava. Antti Eskola. Vastapaino 2016.

”Horatiukselta peräisin oleva kehotus carpe diem käännetään tavallisesti ”tartu hetkeen”. Meille vanhoille sopii vieläkin paremmin sanojen kirjaimellinen merkitys ”poimi päivä”. Kun päivämme alkavat olla vähissä, jokainen niistä kannattaa poimia erikseen tarkan ja kiinnostuneen havainnoinnin kohteeksi. Näin erillisistä päivistä rakentuu kiinnostava ja merkityksellinen vanhuus.” kirjoittaa emeritusprofessori Antti Eskola. Kirjassa hän tekee tarkkoja havaintoja ja rohkaisee lukijaa katselemaan vanhuutta ja vanhan ihmisen arkea uteliain silmin.

Matkalla puoleen hintaan – eläkkeellä olemisen taidosta. Merete Mazzarella. Tammi 2010.

”Jotkut odottavat eläkkeelle siirtymistä, toiset taas pelkäävät, mutta kuuluipa kumpaan vaan joukkoon tahansa, eläkkeellä olo ei välttämättä olekaan sellaista kuin olisi luullut.” Merete Mazzarella kutoo mukaansatempaavan tarinan havainnoimalla omaa ja ystäviensä arkea ja peilaamalla sitä tutkimustietoon ja kirjallisuuteen. Eläkkeellä olemisen taito kuvaa Mazzarellan valmistumista eläkkeelle jäämiseen ja ensimmäisiä vuosia eläkkeellä. Kirja on täynnä pysähdyttäviä kiteytyksiä ja rohkaisua omannäköiseen eläke-elämä

Loppukiri. Vaihtoehtoista asumista seniori-iässä. Marja Dahlström, Sirkka Minkkinen. WSOY 2009.

Helsingin Arabianrantaan noussut Loppukiri oli yksi ensimmäisistä ikääntyneiden yhteisöllisistä rakennusprojekteista. Hankkeen puuhanaisten Marja Dahlströmin ja Sirkka Minkkisen kirja kertoo hankkeen tarinan siihen saakka, kun Loppukirissä on asuttu kaksi vuotta. Yhteisöasuminen voi olla myös haasteellista ja vaatii panostamista – esimerkiksi asumisen yhteisöllisyyttä lähdettiin tietoisesti rakentamaan jo ennen Loppukiriin muuttoa.