Pieniä askeleita hyvinvoivaan mieleen

Mielen hyvinvointia tukevia taitoja kannattaa harjoitella läpi elämän. Voit päivittäin kiinnittää huomiota mielen hyvinvointiisi ja tehdä pieniä tekoja sen vahvistamiseksi sekä kasvattaa itsetuntemustasi. Arkeen omaksutut hyvinvointia rakentavat taidot kulkevat mukana pitkälle myöhempään elämään. Näillä taidoilla voit pohjustaa itsellesi hyvää vanhuutta. Pienillä teoilla on siis suuri merkitys.

Kiinnitä huomio hyvään

Huomion kiinnittäminen myönteisiin asioihin elämässä on yksi keskeinen mielen taito, jota kannattaa harjoitella. Mikä antaa sinulle arjessa iloa ja voimaa? Etsi tietoisesti päivistäsi hyvän kokemisen hetkiä, esimerkiksi pysähdy ihailemaan kirkkaansinistä taivasta tai huomaa pehmoiset sukat, jotka lämmittävät varpaita. Huomaa pienetkin myönteiset kohtaamiset muiden kanssa. Kun kiinnittää toistuvasti huomion näihin arjen helmiin, siitä muodostuu hyvinvointia tukeva tapa. Hyvää ympärillään alkaa vähitellen huomata helpommin.

  • Kiitollisuutta, levollisuutta – mitä löydät tästä päivästä? Tee Ikäopiston Myönteiset tunteet -tehtävä

Tunnista vahvuuksiasi

Vahvuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi sellaisia asioita kuin sinnikkyys, oppimisen ilo, ystävällisyys tai huumorintaju. Vahvuudet ovat piirteitä, jota ovat meissä luonnostaan, ilman suuria ponnisteluja. Niiden käyttö antaa energiaa ja palkitsee. Tutustu vahvuuksiisi ja tunnista tilanteita, joissa pääset käyttämään niitä.

Missä sinä olet hyvä ja mitä haluat tehdä? Vahvuutesi voi olla kauneuden arvostus, nautit vaikkapa väreistä ja kauniista asetelmista. Toisaalta saatat olla myötätuntoinen ja sosiaalinen, jolloin ehkä nautit ihmisten kohtaamisesta ja auttamisesta. Entä onko yksinoleminen sinulle tärkeää? Vahvuuksiasi voivat olla myös rauhallisuus ja pohdiskelevuus. Vahvuuksia voi tunnistaa myös pienistä arjen askareista ja hetkistä. Mistä esimerkiksi huolenpito viherkasveista voisi kertoa?

Vahvuuksiaan voi myös kasvattaa hakeutumalla uusiin tilanteisiin, kokeilla esimerkiksi uusiin ihmisiin ja harrastuksiin tutustumista. Entä mikä on sinulle tärkeä vahvuus, jota saat toteuttaa työssä? Miten saisit tätä ominaisuuttasi käyttöön työn jälkeisessä elämässä?

Kohti uutta elämänvaihetta

Eläkkeelle jääminen on yksi ikääntymisen myötä eteen tuleva muutos. Se tarjoaa mahdollisuuksia muokata omaan arkeaan haluamaansa suuntaan. Millaiseksi ajattelet päivä- ja viikkorytmisi eläkkeellä? Millaisia asioita haluat silloin elämääsi valita? Rakenna arkipäivästä rohkeasti omannäköistäsi välittämättä ympäristöstä tulevista odotuksista ja oletuksista. Läheisten, esimerkiksi puolison kanssa voi keskustella mikä juuri minulle tai meille on hyvää arkea sitten, kun työ on jäänyt taakse.

Ole ylpeä elämäntaidoistasi

Ikääntyminen tuo mukanaan paljon hyvää. Elämänkokemus luo avarakatseisuutta, harkintakykyä ja rakentaa epävarmuuden sietämiskykyä. Elämäntaidot kehittyvät ja vahvistuvat vuosien myötä. Ne ovat osa mielen hyvinvoinnin perustaa. Elämäntaidot auttavat asettamaan asioita tärkeysjärjestykseen, näkemään mahdollisuuksia ja nauttimaan nykyhetkestä. Mitä olet elämänkulkusi varrella oppinut eteen tulleista tilanteista ja kokemuksistasi? Millaisia taitoja sinulle on kertynyt?