
Eläkkeelle jääminen on suuri elämänmuutos, johon liittyy monia muutoksia arjessa. Vaikka eläköityminen on usein odotettu asia, voi uuteen elämänvaiheeseen sopeutuminen viedä aikaa. Eläköityminen tarjoaa kuitenkin hyvän mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan omaa hyvinvointia ja tekemään sitä vahvistavia valintoja.
Uusi arki – uudet rutiinit
Eläkkeelle siirtyminen on uusi elämänvaihe ja iso muutos, jonka jokainen kokee omalla tavallaan. Osa omaksuu eläkeläisen roolin vaivatta ja keksii helposti mielekästä tekemistä, osa voi tuntea putoavansa tyhjän päälle, kun työ ei enää rytmitä arkea tai tuo sisältöä elämään.
Eläkkeelle jäädessä arki muuttuu väistämättä, kun tutut rutiinit muuttuvat ja vapaa-ajan määrä lisääntyy. Jos työssä ollessa on tottunut kulkemaan työmatkat pyörällä tai jalan ja syömään monipuolisen lounaan työkavereiden seurassa, täytyy liikkumiseen ja syömiseen liittyvät rutiinit rakentaa osin uudelleen. Toisaalta omaan päivärytmiin voi vaikuttaa vapaammin, jolloin on myös mahdollista panostaa enemmän omaan hyvinvointiin.
Pieniä hyvinvoinnin tekoja
Hyvinvointi on kokonaisuus, joka rakentuu monesta asiasta, kuten unesta, ravitsemuksesta, liikkumisesta, sosiaalisista suhteista ja mielen hyvinvoinnista. Eläkkeelle siirtyminen vaikuttaa hyvinvointiin usein myönteisesti. Työkuormitus poistuu ja vapaa-aika lisääntyy, jolloin omaa arkea ja aikatauluja voi suunnitella vapaammin. Eläkeiän taitekohta on hyvä mahdollisuus pysähtyä oman hyvinvoinnin äärelle ja pohtia, minkälaisilla valinnoilla ja teoilla omaa hyvinvointia voisi edistää ja mitä muutoksia haluaisi mahdollisesti tehdä omassa arjessaan. Kannattaa pohtia, mitä toivoo tulevilta eläkevuosilta ja mitkä asiat ovat itselle tärkeitä.
Hyvinvoinnin vahvistamisessa on kyse pienistä arkisista valinnoista ja teoista. Liian suuret tavoitteet tai monen asian muuttaminen yhtä aikaa ei yleensä johda toivottuun lopputulokseen. Sen sijaan kannattaa lähteä liikkeelle maltillisesti. Mitä pienempi ja konkreettisempi teko, sen todennäköisempää on, että siinä onnistuu. Ajan myötä pienistä hyvinvoinnin teoista muodostuu pysyviä tapoja. Voit lähteä liikkeelle miettimällä, mihin hyvinvoinnin osa-alueeseen haluaisit ensin panostaa. Onko tärkeämpää löytää arkeen pieniä liikkumisen rutiineja vai saada muutosta uni- tai ruokailutottumuksiin? Entä miten saisit eläkepäiviin lisää itsellesi mielekästä ja merkityksellistä sisältöä? Voit myös pohtia mitä jo teet hyvinvointisi eteen, voisiko sitä lisätä?
Tukea verkkokurssilta
Kaipaatko lisää vinkkejä hyvinvoivien eläkevuosien rakentamiseen? Maksuttomalla Elämäni eläkevuodet -verkkokurssilla pääset pohtimaan eläkkeelle jäämiseen liittyviä odotuksia ja toiveita sekä omaa hyvinvointiasi elämänmuutoksessa. Kurssi toteutetaan Moodle-oppimisympäristössä, jossa voit tutustua materiaaleihin ja tehtäviin oman aikataulusi mukaan.
Verkkokurssi sisältää viisi osiota:
1. Uuden elämänvaiheen äärellä
2. Hyvinvoinnin lähteillä
3. Motivaatiota omanoloiseen liikkumiseen
4. Mielen hyvinvointi elämänmuutoksessa
5. Uusilla eväillä eteenpäin
Kiinnostuitko? Katso lisätietoja kurssista ja ilmoittaudu mukaan: Elämäni eläkevuodet -verkkokurssi