Tunnepuhetta taloudesta

Eläkkeen suuruus ei ole yllätys, vaan se on tiedossa ennakkoon. Karu tosiasia on kuitenkin, että tulot tippuvat työssäolotasosta. Menot pysyvät yleensä samoina. Vuokra tai vastike, mahdollisten lainojen lyhennykset, ruoka, lääkkeet, tietoliikenne, auto ja niin edelleen ovat ennallaan, tulopuoli vain pienenee.

Talouskysymyksissä yksittäinen ihminen ei ole aina oman onnensa seppä. Talouteensa voi jossain määrin vaikuttaa, mutta myös maailmantalous ja asuntomarkkinoiden kehitys keikuttavat venettä. Tärkeintä on tunnistaa ja löytää ne asiat, joihin voi omassa elämässään ja omilla valinnoillaan vaikuttaa.

Osalla eläkeläisistä on mahdollisuuksia säästää eläkepäivien varalle, osa elää jo työssä ollessaan niukkuuden rajoilla. Jos talous on hyvin nippanappa, yllättävät menoerät, kuten pesukoneen rikkoutuminen, autoremontti, putkiremontti tai hammaslääkärin lasku, voivat syöstä talouden raiteiltaan. Yksin asuva eläkeläinen on taloudellisesti kaikkein heikoimmilla.

Kustannustietoiset eläkeläiset

Mitä sitten voi tehdä? Voi yrittää vähentää menoja tai lisätä tuloja. Suurin talouteen vaikuttava asia on asuminen. Jäänkö asumaan entiseen asuntooni vai muutanko mahdollisesti halvempaan? Myynkö omistusasunnon ja muutanko vuokralle? Otanko käänteisen asuntolainan? Entä kesämökki, jaksanko hoitaa, riittääkö eläke sen ylläpitoon? Tarvitsenko enää autoa?

Nämä ovat isoja päätöksiä, jotka eivät ole pelkästään taloudellisia ratkaisuja. Niissä on paljon tunnetta mukana. Harva pystyy tekemään niin kuin eräs ystäväni, joka myi kaiken ja muutti reppu selässä ulkomaille. Monelle on mahdollista tehdä pientä menojen karsintaa, esimerkiksi kilpailuttaa vakuutukset, sähkösopimukset ja perua osan lehtitilauksista. Näillä teoilla taloutta ei pelasteta, mutta ne saattavat olla tärkeitä tekoja siirryttäessä kustannustietoisen ja ekologisesti kuluttavan eläkeläisen rooliin.

Taloutta voi kohentaa lisäämällä tuloja. Osa  on pidempään töissä, osa jatkaa osa-aikaisena entisessä työssään, osa tekee eläkeläisenä sijaisuuksia, osa hankkii keikkaluontoisia työtilaisuuksia ja yhä useammat perustavat nykyään yrityksen. Kaikilla ei ole tähän mahdollisuuksia, joko ei ole työmahdollisuuksia tai ei enää terveytensä takia pysty töihin.

Uusi elämä eläkkeellä

Suurimmalle osalle eläkeläisistä on tosiasia, että kun tulot pienenevät, elämä tulee jossain määrin muuttumaan. Pitää vain hyväksyä, että jostain saattaa joutua luopumaan. Eläkkeellä oppii kuitenkin pärjäämään. Sitä ihminen keksii vaihtoehtoja ja erilaisia tapoja elää hyvää elämää. Välillä huomaa mietiskelevänsä kriittisesti myös asioiden arvojärjestystä, mikä minulle on tärkeintä ja mistä voin luopua.

Eläkeläisenä saa erilaisia alennuksia, kun vain muistaa kysyä. Ja tosi paljon on täysin maksuttomia harrastuksia ja tilaisuuksia. Nokkela eläkeläinen madon nappaa. Yhteisöllisyys ja kaveriverkoston vaihtotalous nousevat myös arvoon arvaamattomaan. Vaihdetaan sieniä mustikoihin ja ompelutaitoa kodin pieniin korjaustöihin.