Asiakirjat -ikoni

Asiakirjat

Oletko koskaan pohtinut, kuka hoitaa laskusi tai päättää hoidostasi, jos et itse siihen jostain syystä kykene? Huolehtimalla asiakirjat kuntoon varmistat, että asiat hoidetaan haluamallasi tavalla myös silloin, jos et enää siihen itse pysty.

Edunvalvontavaltuutuksella voit nimetä asioillesi turvallisen hoitajan. Se on hyvä tapa varmistaa, että sinulla säilyy päätäntävalta asioistasi elämäsi loppuun saakka. Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä asiantuntijan ohjauksessa. Muita tärkeitä asiakirjoja ovat hoitotahto ja testamentti. Voit myös pohtia mitä nettitileillesi tapahtuu tai millaisia hautajaistoiveita sinulla on.

Hoitotahdolla ihminen voi ennalta määritellä toiveitaan elämän loppuun liittyvistä asioista ja etenkin siitä, miten tehokkaasti haluaa tulla hoidetuksi. Terveydenhuollon henkilökuntaa sitovan osuuden lisäksi hoitotahtoon voi kirjata omia hoivatoiveitaan, jotka liittyvät hoivaan ja päivittäiseen olemiseen.

Nainen tienristeyksessä peltojen keskellä

Hoitotahto ja edunvalvontavaltuutus ovat kuin matkavakuutus tulevaan – toivottavasti turhia mutta tarpeen tullen erittäin hyödyllisiä. Vanhuusoikeuden yliopisto-opettaja Henna Nikumaa kertoo, miksi jokaisen kannattaisi miettiä oikeudellisen ennakoinnin välineet kohdallaan kuntoon.