Asuminen koskettaa meitä kaikkia. Asumisen tarpeet muuttuvat eri elämänvaiheissa. Ikääntyviä kannustetaan miettimään asumistaan ennakkoon ja varautumaan asumisen tuleviin tarpeisiin. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten asut tulevaisuudessa?
Mitä asumisen ennakointi oikeastaan on? Asumisen ennakointi on suunnittelemista ja pohdintaa missä ja miten haluaisin tulevaisuudessa asua. Omien haaveiden ja toiveiden lisäksi on tärkeää selvittää, millaisia asumisen mahdollisuuksia paikkakunnalla on sekä miettiä realistisesti omia asumiseen käytettävissä olevia rahavaroja. Tuusulassa ikääntyvillä on mahdollisuus halutessaan pohtia tulevia asumisen tarpeitaan yhdessä ikääntyvien asumisneuvojan kanssa.
Miten ennakoida asumista, jos erilaisia asumisen mahdollisuuksia ei ole?
Tutustumalla konkretiaa
Tuusulassa on järjestetty aiemmin ikääntyville mahdollisuus tutustua yhteisellä bussiajelulla muutamiin Hyrylän keskustan läheisyydessä oleviin vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasuntoihin. Näkemällä ja kokemalla saa itse kokemuksen siitä millaisia erilaisia kerrostaloasuntoja on olemassa. Yhteinen bussiajelu tarjosi mahdollisuuden vaihtaa kokemuksia toisten ajelulle osallistuneiden kanssa tai kuulla toisten ajatuksia. Yhdessä jaetut kokemukset ja näkemykset tarkentavat omaa suunnitelmaa.
Voisiko kerrostaloissa olla yhteisiä tiloja, jotka mahdollistavat kohtaamisen?
Miksi ikääntyville rakennetaan erillisiä kerrostaloja?
Miten olemassa olevia asuinrakennuksia voitaisiin hyödyntää ikääntyvien asumiseen?
Tuusulan minikurssit
Tänä syksynä Tuusulassa oli mahdollisuus osallistua joko Tuusula opistolla tai Jokelan kansalaisopistolla järjestettyyn kolmen kokoontumiskerran asumisen ennakoinnin minikurssille. Minikurssin ajatuksena oli jakaa tietoa, herätellä ajatuksia, ja tarjota paikka ajatusten vaihdolle sekä viedä jokaisen henkilökohtaista oman asumisen ennakoinnin suunnittelua eteenpäin.
Kuinka ikäihmisten ääni tulee kuuluviin ikääntyvien kohteita rakennettaessa?
Asumisen ennakoinnin minikurssit voivat tarjota paikan tiedon jakamisen lisäksi asumisen asioista keskustelemiselle sekä ajatusten vaihdolle. Asumisneuvojana voin olla ennakoinnin eri vaiheissa esimerkiksi tuomassa tietoa alueen asumisen mahdollisuuksista, olla keskustelukumppanina ja tuoda näkökulmia pohdinnan tueksi. Asumisessa tehtävät ratkaisut, valinnat ja päätökset on kuitenkin jokaisen ikääntyvän tehtävä itse. On hyvä muistaa, että asumisen ennakoinnin tuloksena syntyvät ratkaisut ovat kuitenkin aina kompromisseja, johon vaikuttavat oman henkilökohtaisen tilanteen lisäksi asuinpaikan asumisen mahdollisuudet.
Uudenlaisia joustavia asumisenratkaisuja tarvitaan, koska ihmiset asuvat pidempään kotona.
ps. Jos et ole vielä aloittanut asumisen ennakointia löydät siihen liittyen tietoa paljon tietoa tästä: Asumisen aineistopankki