Talous -ikoni

Talous

Oma taloudellinen ennakointi  on osa arkipäivää niin nuorilla kuin vanhoillakin. Mitä paremmin suunnittelet omaa talouttasi ja varaudut jo ennalta tulevaan, sitä turvallisemmin mielin voit ajatella huomista.

Oma taloudellinen ennakointi ja säästäminen eläkepäivien varalle kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Eläkkeelle jäädessä tulot yleensä laskevat, mutta kulut saattavat silti pysyä samoina. Eläkelaskurilla voit laskea suuntaa-antavan kuukausittaisen eläkesumman. Omaa kulurakennetta kannattaa myös pohtia. Joskus arjen neuvokkuus ja kekseliäisyys mahdollistavat uusia elämyksiä arkeen myös pienemmällä budjetilla.

Kuvia Arja Jämsénin ja Tuija Nummelan kotialbumeista.

Suurimmalle osalle eläkeläisistä on tosiasia, että kun tulot pienenevät, elämä tulee jossain määrin muuttumaan. Vieraskynässä pohditaan taloutta eläkeiässä.

Talouden suunnittelua Penno-työkirjan avulla

Tutkimusten mukaan yksi eniten huolta aiheuttava asia eläkkeelle siirryttäessä on eläkkeen riittäminen. Hyvällä suunnittelulla ja pienellä varautumisella eläkkeelle voi kuitenkin siirtyä luottavaisin mielin. Takuusäätiön Sanna Apajalahti antaa viisi viisasta neuvoa, joihin kannattaa tarttua jo ajoissa ennen eläkkeelle siirtymistä.