Talous -ikoni

Talous

Omaa taloutta ja sen kantokykyä kannattaa pohtia jo ennen eläkkeelle jäämistä sekä mahdollisuuksien mukaan säästää eläkepäivien varalle. Eläkelaskurilla voit laskea suuntaa-antavan kuukausittaisen eläkesumman.

Eläkkeelle jäädessä tulot yleensä laskevat, mutta kulut saattavat silti pysyä samoina. Omaa tulotasoa kannattaakin tarkastella jo etukäteen: Riittävätkö rahani yhä asumiseen? Jos minulla on lainaa, pystynkö eläkkeellä maksamaan sitä? Millainen on muu kulurakenteeni, voinko säästää jossain? Joskus arjen neuvokkuus ja kekseliäisyys mahdollistavat uusia elämyksiä arkeen myös pienemmällä budjetilla.

Kuvia Arja Jämsénin ja Tuija Nummelan kotialbumeista.

Suurimmalle osalle eläkeläisistä on tosiasia, että kun tulot pienenevät, elämä tulee jossain määrin muuttumaan. Vieraskynässä pohditaan taloutta eläkeiässä.

Talouden suunnittelua Penno-työkirjan avulla

Tutkimusten mukaan yksi eniten huolta aiheuttava asia eläkkeelle siirryttäessä on eläkkeen riittäminen. Hyvällä suunnittelulla ja pienellä varautumisella eläkkeelle voi kuitenkin siirtyä luottavaisin mielin. Takuusäätiön Sanna Apajalahti antaa viisi viisasta neuvoa, joihin kannattaa tarttua jo ajoissa ennen eläkkeelle siirtymistä.