Mielekäs elämä -ikoni

Mielekäs elämä

Mielekäs elämä on hyvää oloa omassa arjessa. Ikääntymiseen liittyy monia muutoksia – luopumista ja uudenlaista vapautta. Pohdi asioita, joista pidät ja joita teet mielelläsi. Lähde rakentamaan niiden pohjalta omannäköistä tulevaisuutta. Elämän mielekkyys voi löytyä hyvinkin pienistä asioista.

Hyvää tekeviä ihmissuhteita kannattaa vaalia ja haalia. Elämänmuutosten, esimerkiksi eläköitymisen, kohdalla on hyvä pysähtyä miettimään omia tarpeita, toiveita ja odotuksia. Millaisia osallistumisen mahdollisuuksia minulla on tai voisi olla? Mitä odotan muilta, mitä muut odottavat minulta? Mitkä asiat tekevät juuri minun elämästäni mielekästä ja merkityksellistä?

Nainen puhuu puhelimessa ystävälleen kukkaistutusten äärellä

Kehittäessään Ystäväpiiri-toimintaa ja tutkiessaan yksinäisyyttä Anu Jansson on nähnyt, että tarve olla osallinen sekä merkityksellinen muille ja samalla itselleen ei muutu mihinkään ikääntyessä. Resepti hyvää tekeville sosiaalisille suhteille on melko yksinkertainen.

Iloisia ihmisiä kahvilla pöydän ääressä

Eläkkeelle jääminen voi joskus käydä hyvinkin nopeasti. Kuopiolainen Terttu Miettinen jäi sairauseläkkeelle ja joutui hakemaan uutta suuntaa elämälleen. Eläkevalmennuksesta oli iso apu, ja nykyään Terttu toimiikin vapaaehtoisena eläkevalmentajana.