Ikääntyneiden vinkkejä vanhuuden ennakointiin

Mitä on vanhuuteen varautuminen? Varaudutaanko siinä johonkin elämän epämääräiseen ajanjaksoon vai onko se sittenkin tärkeä osa oman elämän suunnittelua?
Miten ikääntyneet itse näkevät oman tulevaisuuden ennakoinnin ja millaisia vinkkejä he jakaisivat muille? Kysyimme tätä ikääntyneiltä itseltään ja tällaisia vinkkejä saimme.

”Hyväksy vanheneminen elämän yhtenä jaksona.”

”Vaali hyviä ihmissuhteita läpi elämän.”

”Pidä itsesi ajan hermolla. Hoida ystävyyssuhteitasi. Liiku ulkoilemalla. Hoida hampaasi. Syö monipuolisesti. Nuku hyvin. Rakasta itseäsi.”

”Valmistaudu vanhuuteen ajoissa miettimällä, miten käytät aikaasi, miten haluat palvella yhteisöäsi.”

”Ennen eläkkeelle siirtymistä pidä yhteyttä ystäviin ja hanki harrastuksia. Tutustu vanhuudesta kertovaan kirjallisuuteen. Käy esimerkiksi erilaisissa ikääntyville suunnatuissa kerhoissa, joista saa paljon tietoa ja neuvoja.”

”Pidä itsestäsi huolta, että pystyt tekemään arkiaskareita ja pysyt toimintakykyisenä. Ole aktiivinen ja pidä sosiaalisia kontakteja yllä.”

”Pidä yllä hyviä suhteita ystäviin ja sukulaisiin. Tapaa, keskustele ja auta heitä omien voimavarojesi mukaan. Vaali omaa terveyttäsi syömällä kunnollista ruokaa, harrastamalla monipuolista liikuntaa ja käymällä rohkeasti lääkärillä, mikäli tarvetta ilmenee. Kaikenlainen varautuminen vanhuuteen antaa turvallisen tunteen, kun tiedät, että jos itse et kykene, sinulla on suunnitelma valmiina kuka hoitaa asioitasi ja miten niitä hoidetaan.”

”Pysy liikkeellä – ulkoile jos mahdollista. Soita tutuille tai vaikkapa Vanhustyön keskusliiton Vahvikelinjalle, jos kaipaat juttuseuraa. Lähde rohkeasti mukaan erilaisiin tapahtumiin, ryhmiin, yhteisöihin vaikka aina ei huvittaisikaan. Tee itsellesi mieluisia asioita. Ennakoi – varaudu selvittämällä etukäteen, mihin voit olla yhteydessä, jos tarvitset neuvoja tai apua – kysymällä löytää usein vastauksia ja ”perille”.”

”Olisi hyvä pysyä hyvissä väleissä sukulaisten kanssa ja pitää jatkuvasti yhteyttä ystäviin, jotka vielä ovat elossa. Työelämässä ollessa olisi syytä säästää varoja, jotta eläkkeellä olisi tarvittaessa varaa ostaa kotiapua.”

”Eletään tätä päivää ilolla eikä murehdita huomisia.”

”Liikunta, terveellinen ruoka ja ystävät.”

”On hyvä pitää mielessä ihmiselämän realismi – kaikilla on sama alku ja loppu. Kaikkien asioiden hoito ja valmistelu tulisi tehdä niin, että omat toivomukset elämän loppuvaiheesta ovat vastuullisilla tiedossa ja tilanne olisi heille mahdollisimman selkeä ja helppo.”

”Elä elämääsi täysillä, ulkoile miten itse haluat ja etsi kukkarollesi sopivia kulttuurijuttuja. Ystäviä olisi kiva löytää muualtakin kuin työpaikalta, sillä ne ystävät tuppaavat jäädä. Opettele juttelemaan, on paljon kiinnostavampia asioita kuin valittaa sairauksistaan, ethän sinäkään kaverin psoriasista jaksa aina kuunnella. Jos suinkin saat velkasi maksettua ennen eläkeikää niin hyvä, sillä taloudellinen pudotus on useimmiten aika suuri, mutta niukemmankin elämän oppii. Eläkkeellä on myös ihanaa, kun herätyskello ei pärise klo 5.40, voit vapaasti valita mitä tänään teet vai teetkö mitään. Älä uuvuta itseäsi toisen auttamiseen, vaikka kyseessä olisi elämäsi rakkain ihminen. Vanhana on jo lupa luovuttaa. Kiva Juttu.”

”Ole aktiivinen ja realisti.”

”Elä täysillä niin kauan, kun voit.”

”Kotiruoka – lepo – liikunta – terveystarkastukset.”

”Pyri liikkumaan mahdollisimman paljon omien voimavarojesi mukaan. Harrasta itsellesi mukavia juttuja. Älä unohda ystäviä, pidä heihin yhteyttä.”

Vanhustyön keskusliitto (VTKL) kehittää vanheneminen.fi sivustoa. Geronomiopiskelija Tiina Jokinen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKista teki opiskelijatyönä kyselyn yhteistyössä Vanhustyön keskusliiton senioritoiminnan kanssa.