Tunne, koe, lumoudu – hyvinvointia kulttuurista

Millainen on mielirunosi? Tuoko jokin laulu läheisen ihmisen mieleesi? Mikä on kotisi rakkain taulu? Missä hetkessä jokin kulttuuriesitys tai elokuva on koskettanut erityisesti? Millainen taide ja kulttuuri on sinulle tärkeää?

Meillä jokaisella on oma ainutlaatuinen suhteemme taiteeseen ja kulttuuriin, joka rakentuu ja muokkautuu elämämme ajan. Elämän edetessä saatamme löytää uusia innostuksen kohteita, ja toisaalta lapsuudessa tärkeiksi tulleet kulttuuriharrastukset voivat kulkea mukanamme eri ikävaiheiden läpi. Eläkkeelle jäädessä aikaa kulttuurille saattaa löytyä enemmän ja mahdollisuuksia harrastamiseen avautua uusista suunnista.

Elämänhistorialla, läheisillä ihmisillä, asuinympäristöllä ja harrastusmahdollisuuksilla voi olla oma vaikutuksensa siihen, millaiset kulttuurin ja taiteen muodot muodostuvat meille rakkaiksi. Tärkeintä, että oma kulttuurijuttu ja mahdollisuudet siitä nauttimiseen löytyvät. Kulttuuri ja taide voivat olla merkittävä voimavara erilaisissa elämänvaiheissa.

Onnea ja elämänlaatua

Kulttuurin ja taiteen vaaliminen omassa elämässä kannattaa: monipuoliset hyvinvointivaikutukset on todettu myös tutkitusti. Taidetoiminnalla on havaittu olevan positiivisia yhteyksiä mm. hyvään koettuun terveyteen, elämänlaatuun, onnellisuuteen ja positiiviseen mielialaan, ja esimerkiksi osallistavan taide- ja kulttuuritoiminnan avulla voidaan vähentää yksinäisyyttä.

Taide voi auttaa ja lohduttaa hankalissa elämäntilanteissa, tuoda iloa, oivalluksia ja onnistumisia sekä tarjota keinoja ymmärtää toisten lisäksi myös itseämme. Taiteen kautta voimme kohdata ja kokea erilaisia tunteita sekä oppia uutta.

Yksin ja yhdessä

Taidetta ja kulttuuria voi harrastaa sekä yksin että ryhmässä. Monille vaikkapa kansalaisopistojen kurssitarjonta mahdollistaa lempitaiteenlajin harrastamisen. Kirjastot, museot, teatterit ja musiikkitalot mahdollistavat elämyksiä, ja monipuolista kulttuuritarjontaa voi löytää myös lukuisilta nettisivuilta. Voit esimerkiksi löytää lempitaideteoksesi Kansallisgallerian kokoelmista, katsoa kulttuurisisältöjä Lämpiössä, vierailla Digimuseon näyttelyissä tai kuunnella äänikirjoja YleAreenassa. Kivoja kulttuurivinkkejä esim. ryhmätoimintoihin löytyy Ryhmärenki-sivustolta ja Vahvike-aineistopankista.