Hyvä uni auttaa meitä monelle tapaa

Muista, että uni on joskus paras vastaus- Dalai Lama

Vireys kuuluu hereillä oloon, ja perustan sille luo itselle riittävä, oikea-aikainen ja palauttava uni. Uni, lepo ja palautuminen ovat meille sekä aivoillemme elinehto. Siispä vaikka tinkisit kaikesta muusta, älä unesta.

Uni poistaa väsymystä ja kuona-aineita elimistöstä, korjaa solutasolla valvomisen jälkiä ja tuottaa uutta energiaa, mutta sillä on myös monia muita terveysvaikutuksia:

Aivot nauttivat unesta:
• Keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus paranee
• Huomiokyky ja havaintojen tekeminen vahvistuu
• Muistaminen parantuu sekä oppiminen helpottuu

Psyykkiset vaikutukset:
• Väsymys vähenee
• Mielialan kohenee ja se vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin ja itsestä huolehtimiseen

Fyysiset vaikutukset:
• Kokonaisvaltainen palautuminen
• Ruuansulatus paranee
• Immuunipuolustus ja mm. soluvauriot korjaantuvat

Omaa unta kannattaa siis arvostaa ja tukea.

5 vinkkiä hyvään uneen

1. Huolehdi säännöllisestä vuorokausirytmistä
Opettele tunnistamaan oma vuorokausi- ja unirytmisi. Toiset ovat aamu-unisia, toiset iltaunisia, elä oman rytmisi mukaan. Mene nukkumaan ja nouse ylös aina samaan aikaan, jos mahdollista.
2. Nuku riittävästi
Tunnista oma unentarpeesi ja arvosta unta. Aikuinen nukkuu keskimäärin 7–8 tuntia yössä, mutta jotkut saattavat tarvita pidemmänkin yöunen. Varaa unelle tarpeeksi aikaa. Voit pitää unipäiväkirjaa tunnistaaksesi oman unen tilan.
3. Syö ja liiku hyvin
Ulkoilu ja kevyt liikunta rentouttavat ennen nukkumaan menoa. Hyvä iltapala on hiilihydraattipitoinen ja helposti sulava. Vältä illalla raskaita aterioita, alkoholia, energiajuomia, kahvia ja muita piristeitä. Myös tupakan sisältämä nikotiini piristää elimistöä
4. Sänky on nukkumista varten
Pyhitä sänky nukkumiselle tai tee siellä vain unta edistäviä, rentouttavia asioita. Valitse sinulle sopiva sänky ja tyyny. Viileä lämpötila ja pimeys auttavat nukahtamaan.
5. Rauhoitu ja rentoudu
Aloita rauhoittuminen illalla jo pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Lue kirjaa tai tee muuta mieluista, josta tulee hyvä olo. Unohda sähköpostit ja internetissä surffailu. Käsittele mieltä askarruttavat asiat hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Pidä vaikka ”huolihetki”: käy läpi mieltä painavat asiat ja kirjaa ne ylös. Menetelmiä kehon ja mielen rauhoittamiseen ovat mm. mindfulness-harjoitteet (tietoinen läsnäolo), lihasrentoutus, mielikuvarentoutus, hengitysharjoitukset, jooga, taiji, meditaatio