Neuvokkuutta pikkurahalla

Eläkkeelle siirtyminen on suuri elämässä tapahtuva muutos. Se voi olla odotettu elämänvaihe, joka mahdollistaa vapaa-ajasta ja harrastuksista nauttimisen sekä yhteydenpidon läheisten kanssa. Eläkkeelle jäädessä saattaa huoleksi nousta myös talous. Tällöin on hyvä olla tietoinen siitä, että mielekäs arki voi syntyä pienelläkin budjetilla.

Eläkkeelle jäämiseen saattaa liittyä myös taloudellisia huolia. Riittääkö eläkkeeni? Mitä jos sairastun? Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan koettua taloudellista hyvinvointia ja toimeentuloa heikentävinä tekijöinä eläkeläiset mainitsivat kulutuksesta tinkimisen, eläketurvan riittämättömyyden, asumisen ja yksityisten palvelujen kalleuden. Tyytyväisiä sen sijaan oltiin käytännön ja taloudellisen avun saamiseen läheisiltä, hyvään terveyteen ja säästäväiseen elämäntapaan.

Olosuhteista johtuva pienellä rahalla selviytyminen hankaloittaa usein pakollisten menojen kattamista. Pitkäkestoinen rahanpuute ja sinnittely kaventavat helposti arkea, josta ensimmäiseksi karsiutuvat harrastuksiin, kulttuuritapahtumiin ja hyvinvointipalveluihin liittyvät kulut.

Maksuttomia mahdollisuuksia löytyy

Kuinka sitten elää rikasta elämää pienellä rahalla? Alkuun pääsee selvittämällä oman kotiympäristön tarjoamat edulliset ja maksuttomat mahdollisuudet, kuten taide-, musiikki-, urheilu- ja harrastustapahtumat sekä kylä- tai kaupunkijuhlat.

Monet museot järjestävät ilmaispäiviä ja seniorit pääsevät elokuviin tiettyinä ajankohtina edullisemmin. Järjestöt, palvelukeskukset ja oppilaitokset pitävät myös maksuttomia luentoja.

”Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot.”*

Suunnittelu kannattaa

Taloudenpitoa helpottaa menojen suunnittelu etukäteen. Sama pätee myös kauppakuluihin, sillä kauppalistan kanssa edetessä heräteostokset jäävät hyllylle. Ruokaa valmistuu samalla vaivalla vähän enemmän ja osan voi pakastaa sopivissa annospakkauksissa.

Ruokakaupan punaisella hintalapulla merkityt tuotteet ovat jopa 50 prosentin alennuksessa. Rahan lisäksi ne säästävät luontoa, sillä kauppa joutuisi heittämään ne roskiin.

”Ostan aina punaisen lapun ”vanhoja” ruokia. Laitan niistä heti ruuan kaupasta kotiin tultuani ja sitten pakastan osan.”*

Neuvokkuus kasvaa jakamalla

Talouteen liittyvien vinkkien jakaminen ja vertailu muiden kanssa vahvistaa yhteistä neuvokkuutta. Hyvistä tarjouksista, alennuskupongeista, eläkeläiseduista, kirpputoreista, kierrätysryhmistä, tavaran vaihtotoreista ja vaatteiden korjauspisteistä kannattaa kertoa muille.

Hyvät konstit myös jalostuvat jakamalla olipa sitten kyse pesuaineiden säästämisestä laimentamalla ne suihkupulloihin tai pyykin pesemisestä nurinpäin vaatteita vaalien.

”Ihmismankeli: Mie viikkaan lakanat, sit laitan tuolille ja istun päälle.!”*

Pikkurahalla kestävää arkea

Tavaroiden uusiokäyttö ja vaihtaminen muiden kanssa kuuluvat kestävän arjen vinkkeihin. Sanomalehdestä saa oivan biojätepussin, rikkinäisestä pyyhkeestä tulee muutama tiskirätti ja vanhasta villapaidasta syntyy ranteenlämmitin tai pehmolelu.

Omasta kirjastosta kannattaa myös tarkistaa lainattavien esineiden kokoelma. Osasta kirjastoja saa lainata satunnaisesti tarvittavia esineitä ja laitteita, kuten porakoneita, tennismailoja, luistimia, ompelukoneita, kuulokkeita, suksia, sykemittareita tai soittimia.

”Lahjapaperiksi käyvät vanhat pakettikääröt, tapetit ja sanomalehdet.”*

*Sitaatit löytyvät Neuvokkaiden naisten konstikokoelmasta (Miina Sillanpään säätiö 2018)