Oma tupa, oma lupa

Asun tällä hetkellä pienessä rivitalo kaksiossa vuokralla Itä-Suomessa. Olen lähes koko ikäni asunut paikkakunnalla ja viihtynyt täällä hyvin. Olen luonteeltani sosiaalinen ja toivon asuntoni lähellä olevan kohtaamispaikkoja ikääntyneille. Ystäviä on minulla paljon, jotka hakevat mukaansa tapahtumiin. Minulle tärkeää on myös vapaaehtoistyö.

Muutin nykyiseen asuntooni viime heinäkuussa omakotitalosta, koska koin talon ylläpidon käyvän raskaaksi näin 80v iässä, kun liikuntakyky on heikentynyt. Juoduin siis muuttamaan pakon edessä ja uuden asunnon piti löytyä nopeasti. Luovuin haikein mielin talosta, jonka olin itse rakentanut. Siinä jatkaminen ei ollut kuitenkaan mahdollista. Talon sain myytyä helposti ja melko hyvään hintaan sen sijainnin vuoksi.

Nykyisessä asunnossa hyvää on palveluiden läheisyys ja asunnon pieni koko. Minulle on tarjottu kotiin palveluita, mutta olen halunnut tulla vielä omillani toimeen. Saa tehdä asioita omaan tahtiin. Asunnossa on pieni terassi, jossa pääsen nauttimaan omasta pihasta. Haasteita taas tuo se, ettei autoa saa ihan oven eteen. Tarvitsen liikkuessa apuvälineitä ja liikkuminen on helpompaa, jos auton saa oven lähelle. Kaipaan myös omakotitalon oma tupa – oma lupa periaatetta,  ja sen vuoksi haaveilenkin ostavani vielä omakotitalon itselleni. Se on asumisen haaveeni. Olenpa yhdestä jo tehnyt tarjouksenkin.

Uusi omakotitalo olisi edellistä pienempi. Siinä olisi autotalli oven vieressä, mikä helpottaisi minun liikkumistani. Talo on muutenkin esteetön ja kotitöistä sisällä pärjään vielä. Olen puhunut asiasta poikani kanssa, joka on luvannut auttaa lumitöissä ja olla asiointiapuna. Siinä on myös kaupat ja harrastus mahdollisuudet lähellä,  kuten nykyisessäkin vuokra asunnossa. Omia toiveita oman talon lisäksi asumiseen on asunnon helppo hoitoisuus, palvelut lähellä sekä ikääntyneiden kohtaamispaikkoja. Toivoisin myös enemmän talkoo henkeä naapureiden kesken, mutta se taitaa olla jo hävinnyt.

Mies 80v Itä-Suomesta