Verkkokurssi: Asiakirjat

 

Varmista tahtosi toteutuminen

Oletko pohtinut, kuka hoitaa laskusi tai päättää hoidostasi, jos et itse siihen jostain syystä kykene? Aiemmin asiat ovat saattaneet hoitua aika mutkattomasti esimerkiksi tutussa pankissa, mutta nykyään toisen puolesta asioimisessa ollaan usein hyvin tarkkoja.

Edunvalvontavaltuutuksella voit nimetä asioillesi hoitajan. Edunvalvontavaltuutus vahvistetaan vain, jos tulet itse kykenemättömäksi huolehtimaan asioistasi. Perinteiseen edunvalvontaan verrattuna edunvalvontavaltuutus antaa joustavamman mahdollisuuden ilmaista, kuinka ja kenen haluat juuri sinun asioitasi hoitavan.

Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen kannattaa aloittaa perehtymällä hiukan siihen, millaisesta asiakirjasta on kyse. Samalla voit miettiä, kenet valtuuttaisit ja miten haluaisit asioistasi huolehdittavan. Taustatyön jälkeen varsinainen edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä yhdessä tai vähintäänkin tarkastuttaa ammattilaisella, esimerkiksi perhejuristilla tai pankin lakimiehellä.

Toinen keskeinen tulevaisuuden ennakoinnin asiakirja on hoitotahto. Siihen kirjaat toiveesi elämän loppuvaiheen hoitoon liittyen sekä mahdollisia hoivatoiveita. Hoitotahto voi olla vapaamuotoinen, mutta apuna voit käyttää halutessasi valmiita malleja.

Tähän viestiin olemme keränneet linkkejä kiinnostaviin tulevaisuuden ennakoinnin asiakirjoja koskeviin artikkeleihin. Viimeinen kurssitehtävä liittyy hoitotahtoon.

Luettavaa asiakirjoihin liittyen:

  • Lue tarkemmin edunvalvontavaltuutuksesta ja oikeudellisesta ennakoinnista vanhuusoikeuden yliopisto-opettaja Henna Nikumaan haastattelusta. Lue tästä
  • Milloin on oikea aika tehdä hoitotahto? Mitä siihen voi kirjata? Mistä löydän esimerkkejä? Voiko hoitotahtoa muuttaa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa vanhuspalveluiden asiantuntija Mari Luonsinen. Lue lisää hoitotahdosta
  • Varautuessamme vanhuuteen rakennamme omannäköistä loppuelämää. Toisaalta työstäessäsi oikeudellisen ennakoinnin asiakirjoja voi samalla olla luontevaa pohtia testamenttia ja varautua myös kuolemaan. Lue lisää tästä

Kurssitehtävä

Tehtävänä on kirjata ajatuksesi elämän loppuvaiheen hoidosta ja mahdolliset hoivatoiveet hoitotahtoon. Ehkä jo luit yllä vinkatun artikkelin hoitotahdosta, jutusta löydät esimerkiksi apukysymyksiä pohdinnan tueksi ja linkkejä hoitotahtomalleihin.

Talleta valmis hoitotahtosi Omakantaan. Ohjeet tallentamiseen voit tarkistaa halutessasi opastevideolta.

Kerro läheisillesi, että olet tehnyt hoitotahdon ja mistä se löytyy. Keskustelkaa myös siitä mitä kirjasit hoitotahtoon – näin tahtosi on läheisten tiedossa ja he osaavat tarvittaessa kertoa ajatuksiasi eteenpäin hoitohenkilökunnalle.

Jos hoitotahto on jo tehtynä, perehdy edunvalvontavaltuutukseen ja lähde miettimään, olisiko se sinulle hyvä vaihtoehto.

Siirry takaisin kurssin alkuun