Verkkokurssi: Talous

 

Miltä lompakossani näyttää eläkkeellä?

Eläkkeelle jäädessä tulot usein laskevat, mutta kulut saattavat silti pysyä samana. Taloudellisessa varautumisessa aika auttaa. Mitä aiemmin havahdut selvittämään tulevan eläkkeen tasosi ja säästämään mahdollisuuksien mukaan eläkepäivien varalle, sitä enemmän sinulla on vaihtoehtoja.

Ennen eläkkeelle jäämistä on hyvä miettiä omaa kulutusta. Onko esimerkiksi lainojen tai luottojen lyhentäminen mahdollista vielä eläkkeellä? Onko päivittäisissä kuluissa säästönvaraa? On myös viisasta pysähtyä pohtimaan sitä, millaisia ratkaisuja tekisit, jos puoliso ei enää voisi asua kotona tai kuolisi. Onnistuisiko arjen pyörittäminen yksin?

Toisaalta eläkeaika on myös mahdollisuus käyttää kertynyttä varallisuutta juuri sinulle tärkeisiin asioihin ja käyttää kekseliäisyyttä pienemmän budjetin elämysten etsimisessä.

Tähän viestiin olemme keränneet linkkejä kiinnostaviin taloutta koskeviin artikkeleihin. Kurssitehtävänä pääset tekemään taloudellisen varautumisen testin.

Luettavaa talouteen liittyen:

  • Eläkelaskureilla voi arvioida tulevan eläkkeen tasoa ja tutkia, miten eläkkeelle jäämisen ajankohta vaikuttaa tulevaan eläkkeeseen. Lue lisää laskureista.
  • Takuusäätiön Sanna Apajalahti kertoo viisi tapaa, joilla voi varautua eläkkeelle. Lue artikkeli
  • Onko hankala hahmottaa kuluja eläkeiässä? Yli 65-vuotiaiden kohtuullisen minimin viitebudjettia voi käyttää oman ajattelun tukena. Katso viitebudjetti

Kurssitehtävä

Testaa 22 kysymyksellä ovatko talousasiasi ja tulevaisuuden suunnitelmasi hyvin tasapainossa, vai tarvitsetko tuoreempaa tietoa ja asioiden ajan tasalle viemistä. Tee testi

Testin perusteella saatat huomata, että taloudellisessa varautumisessa on kohdallasi vielä petrattavaa. Lähde selvittämään asioita yksi kerrallaan. Suunnittele itse elämääsi -oppaasta löydät helposti lisätietoa taloudellisen varautumisen tueksi.

Tällä verkkokurssilla käsittelemme vielä erikseen asumista ja asiakirja-asioita, joten keskity tässä tehtävässä nimenomaan talouden kysymyksiin.

Siirry seuraavaan kurssikirjeeseen